Rij instructie en gedragstrainer
Paard en ruiter in balans

Opleidingen - Ervaring

Wie ben ik; Mijn naam is Marjolein ten Velden, paardrijdinstructrice, trainer en bijna afgestudeerd aan de Tinley academie. Als paarden gedragstherapeut en gedragstrainer heb ik mij gespecialiseerd in het gedrag van paarden. Naast mijn werk als rij instructrice wilde ik meer inzicht krijgen in het gedrag van paarden. Met alles kennis waar ik nu over beschik kan ik mijn werk als instructrice verfijnen, beter uitleg geven en mensen mee nemen met mijn kennis en ervaringen.   


Passie voor paarden is bij mij op jonge leeftijd ontstaan, als 8 jarige was ik vaak op de manege te vinden. Ik  ben begonnen met rijden op manege de Poelruiters in Oegstgeest. In 2008 ben ik naar Barneveld verhuisd om daar de opleiding paardenhouderij en -management te volgen bij het Groenhorst College. Toen heb ik mijn eerste paard kunnen kopen. Na twee jaar studie, de verkorte combi klas mbo/hbo succesvol te hebben afgerond ben ik in 2010 fulltime in de paardensector gaan werken. Aller eerst op maneges als allround medewerker en instructrice waarbij ik ook veel buitenritten begeleiden bij manege 'de Baarschoeve' in Zandvoort. Vervolgens ben ik voor mezelf begonnen als zzp’er. Om mezelf te blijven ontwikkelen volg ik cursussen, clinics en ben ik bezig met afstuderen. Daarnaast ben ik wekelijks te vinden in het cursus gebouw van 2Moons in Bleiswijk waarbij ik via de opleiding van gedragstrainer mens en paard van Petra Vlasblom volg. Deze opleiding is gericht op het trainen van mens en het paard. Het helpen bij gedragsproblemen, her trainen, terug vinden van vertrouwen, bewust worden van lichaamstaal en communicatie tussen mens en dier te verbeteren. 


Cursus

2016: 

Cavaletti lessen Erik Bos

Clinic dressuur, Ashley Brons 

2017 

Clinic dressuur, Natasja Slappendel 

2018

Zitlessen en flexchair,  Ida Hoving

Dressuur en springtraining, Marjolijn Bode

Clinic dressuur, Jeroen Heijmans

Hartslag meting paard, Nathan Wiggers

Clicker training

2019 

Schrik en obstakel training, Annemarie van der Toorn, E-quine

Zitlessen en flexchair,  Ida Hoving 

Springlessen, Jeroen Heijmans

Gedragstrainer mens en paard 2moons van Petra Vlasblom


Diploma's 

2008 - 2010: Afgestudeerd Groenhorst college Barneveld, paardenhouderij en management.

 • ORUN (instructie diploma KNHS)
 • Ruiterbewijs (begeleiding van buitenritten KNHS) 
 • Koetsiersbewijs enkelspan (ervaring bij Onder de Kastanje en Stoeterij Groenensteijn).
 • EHBO paard
 • Zadelmak maken en trainen met jonge paarden met Mirco Bus 

2011 tot 2016 Werkzaam geweest op manege de Baarshoeve in Zandvoort, Manege Geuzeneiland in Amsterdam. Stal werkzaamheden, paarden trainen en het geven van lessen als buitenritten begeleiding. Rijvereniging de Burchtruiters in Rijnsburg als vaste instructrice. 

2011 - heden: ZZP'er paardij instructrice en trainer.

2012 - heden: Passie voor paarden opgestart, werkzaam als zzp'er, paardrij instructrice springen en dressuur. 

2012 - heden:  werkzaam bij manege de Vosseburch in Langeraar als rij instructrice groepslessen en privé lessen.

2012 - 2019: werkzaam bij manege de Ripseruiters in Rijpwetering, instructie voor groepslessen, privé lessen, begeleiding boogschieten te paard, begeleiding dag activiteiten kinderen met autisme. 

2017 - 2020: Tinley academie paarden gedragstherapie. Geslaagd voor de opleiding en nu officieel werkzaam als paarden gedragstherapeut. Onderstaand zijn de afgeronde modules.

 1. Basis paarden gedrag
 2. Lichamelijke oorzaken van probleemgedrag bij paarden
 3. Ethologie van het paard
 4. Leren en trainen van paarden
 5. Gedragstherapie bij paarden in theorie 
 6. (momenteel bezig met module 6 Gedragsproblemen van paarden in de praktijk)
 7. Communicatie technieken 
 8. Ondernemen 
 9. Afstuderen, 9 casus opdrachten in de praktijk afgerond
 10. Afstudeer onderzoek/ scriptie schrijven 


2019 - 2021: 2Moons gedragstrainer mens en paard. 

Geslaagd voor de drie jarige opleiding waarin je kennis wordt getest doormiddel van praktijk lessen, trainingen, film opdrachten en praktijk examens op stal Breukelenhof. Hierbij train je jonge paarden en hun eigenaren en leer je ze de beginselen van het loswerken en grondwerken. Het aan de hand mee lopen, de kudden verlaten, schriktraining, voetjes geven, vertrouwen krijgen in de eigenaar en de beginselen van het longeren en zadelmak maken. Daarnaast is trailerladen ook een belangrijk onderdeel, waarbij we diervriendelijk met genoeg tijd en geduld de jonge paarden stressvrij leren trailerladen.