Rij instructie en gedragstrainer
Paard en ruiter in balans

Passie - Gedreven door passie

Een passie gaat verder dan een interesse, gepassioneerd zijn is een diepere vorm hier  kunnen bijvoorbeeld emoties bij betrokken zijn. Paarden geven mij deze passie, deze interessante dieren hebben meegemaakt, geleerd en vertellen dit op hun eigen wijze. Over de jaren zijn paarden door de evolutie enorm veranderd en aangepast en bijna huisdierwaardig te noemen. Ik heb van mijn interesse en hobby mijn werk kunnen maken en daar geniet ik nog elke dag van!


Klopt het wanneer we spreken over dat paard heeft een 'gedragsprobleem'
Of moeten we eigenlijk zeggen dat 'gedrag' is voor ons een probleem?

                 

Ontwikkeling 

Ik kan genieten van het proces wat paard en ruiter doorlopen om samen te ontwikkelen en vervolgens te komen tot een samenwerking waarbij de balans tussen mens en dier het middelpunt is. Geweldig, dat geeft mij zo veel voldoening! Door veel bezig te zijn met paarden, jaar na jaar, in verschillende takken van de paardensport, heb ik, uitgaande van mijn passie, een eigen manier van werken kunnen ontwikkelen. Streven naar een mooie, evenwichtige en vooral passende combinatie van paard en ruiter, gebaseerd op de natuurlijke interactie, intelligentie en leerelementen van het paard. Vanzelfsprekend is elke ruiter en elk paard verschillend en zo dus ook hun ontwikkeling. Wat ik als essentieel beschouw is het vinden en verder uitwerken van de juiste connectie tussen de combinatie. Het geheel moet passend zijn, van waaruit wordt gewerkt tot het halen van het uiteindelijke doel met die combinatie. 


Reflectie 

Problemen ondervind bijna iedere eigenaar met zijn paard, dat is niet gek. Onze paarden zijn gedomesticeerde wilde paarden, dat vergeten we soms. In het wild leefden paarden op een andere wijze dan hoe wij nu paarden houden. Die instinctieve reacties blijven altijd bestaan. Laten we niet vergeten dat deze dieren zich enorm hebben aangepast waardoor wij ze nu kunnen gebruiken voor onze hobby, voor de sport en noem maar op, dit vergt veel aanpassing voor het dier. Wij mensen zien gedrag soms als een probleem, als we goed kijken kunnen we beter stellen dat het vertoonde gedrag misschien wel heel begrijpelijk is. Laten we ons verdiepen in de behoeftes en gebruiken van het paard en er zal wederzijds begrip kunnen ontstaan.