Rij instructie en gedragstrainer
Paard en ruiter in balans

Passie - Gedreven door passie

Een passie gaat verder dan een interesse, gepassioneerd zijn is een diepere vorm hier  kunnen bijvoorbeeld emoties bij betrokken zijn. Paarden geven mij deze passie, deze interessante dieren hebben meegemaakt, geleerd en vertellen dit op hun eigen wijze. Over de jaren zijn paarden door de evolutie enorm veranderd en aangepast en bijna huisdierwaardig te noemen. Ik heb van mijn interesse en hobby mijn werk kunnen maken en daar geniet ik nog elke dag van!


Wanneer spreken we over een paard met een 'gedragsprobleem'?
Of zien wij "mensen" dit als het paard vertoond probleem gedrag?

                 

Ontwikkeling 

Ik kan genieten van het proces wat paard en ruiter doorlopen om samen te ontwikkelen en vervolgens te komen tot een samenwerking waarbij de balans tussen mens en dier het middelpunt is. Geweldig, dat geeft mij zo veel voldoening! Door veel bezig te zijn met paarden, jaar na jaar, in verschillende takken van de paardensport, heb ik, uitgaande van mijn passie, een eigen manier van werken kunnen ontwikkelen. Ik streef naar een mooie, evenwichtige en vooral passende combinatie van paard en ruiter, gebaseerd op de natuurlijke interactie, intelligentie en leerelementen van het paard. Vanzelfsprekend is elke ruiter en elk paard verschillend en zo ook hun ontwikkeling. Wat ik als essentieel beschouw is het vinden en verder uitwerken van de juiste connectie tussen de combinatie van paard en ruiter. Het geheel moet passend en krachtig zijn van waaruit kan worden gewerkt tot wat het uiteindelijke doel is van de combinatie. 


Reflectie 

Problemen ondervind bijna iedere eigenaar met zijn paard, dat is niet gek. Onze paarden zijn gedomesticeerde wilde paarden, dat vergeten we soms. In het wild leefden paarden op een andere wijze dan hoe wij nu paarden houden. Die instinctieve reacties blijven bestaan, dat vergt veel aanpassing voor het dier. Wij mensen zien gedrag soms als een probleem, als we goed kijken kunnen we beter stellen dat het vertoonde gedrag misschien wel heel begrijpelijk is.